Ovo jelo se služi u najelitnijim restoranima, a možete ga spremiti za samo 200 dinara
Predjelo od pohovanog telećeg mozga je specijalitet u Francuskoj, a sprema se izuzetno jednostavno
Najveći problem kod ovog recepta je pronaći svež teleći mozak u mesari, jer se služi u najboljim restoranima i kuvari ga nabavljaju za svoje goste. Međutim, ukoliko ga pronađete u mesari iznenadićete se cenom, koja je oko 200 dinara, tako da ne oklevajte - brzo ga kupite.
Pročitajte još: Ne bacajte pire, za PET minuta napravite novo UKUSNO jelo (Foto)
Pohovani teleći mozak se jednostavno priprema, ali je neophodno strpljenje. Naime, najveći problem je očistiti mozak od opne i strpljivo ga pohovati na tihoj vatri.
Sastojci:
- teleći mozak
- jaje
- brašno
- prezle
Priprema:
Teleći mozak se očisti od opne u toploj vodi i, kada se ocedi, spreman je za pohovanje. Umuti se jaje i pripreme tanjiri sa brašnom i prezlama. Mozak se nežno uvalja u brašno, pa jaje i na kraju pokrije prezlama.
Mozak se prži na vrelom ulju, ali je ringla smanjena na slabije. Naime, ne sme da se ubaci u hladno ulje, ali ni da se prži sve vreme na jakoj vatri. Mozak se brzo isprži, čim korica potamni. Izvadi se iz tiganja i stavi na tanjir sa salvetom da se ocedi ulje.
Jelo je ukusnije kada se jede sa tartar sos.
Tartar sos
Kiseli krastavci se sitno iseckaju i pomešaju sa jednakom količinom majoneza i pavlake. Kada se sve sjedini tarator sos se ostavi u frižideru da se ohladi, jer je prijatniji za jelo kada se hladan sipa na topao mozak.
Pročitajte još: Ovaj kolač se pravi za 7 minuta i košta 70 dinara (Foto/Video)
Pohovani mozak se jede sa tartar sosom. Oni koji ne vole pohovano mogu da ga restuju - jednostavno iseku, začine i proprže na ulju.