Iznenadite ukućane za nedeljni ručak: Morski plodovi na SRPSKI način (Foto)
Rižoto od morskih plodova? Zašto da ne,s prema se brzo i lako!
Sveži ili smrznuti morski plodovi se sve češće mogu kupiti veoma povoljno u supermarketima. Postoji bezbroj načina da se spreme, a rižoto sa gamborima je jedan od najjednostavnijih.
Pročitajte još: Ne bacajte pire, za PET minuta napravite novo UKUSNO jelo
Sastojci:
- 250 grama gambora
- 1/2 konzerve pelata
- glavica crnog luka
- 1/2 crvene paprike
- nekoliko čeri paradajza
- 2 čena belog luka
- začini
- šolja pirinča
- nekoliko listića bosiljka
Priprema:
Gambori moraju da se otope i ocede. Crni luk se iseče, crvena paprika se isecka na kockice i malo se proprže na ulju, pa se dodaju sitno isečen beli luk i oceđeni gambori.
Kada gambori promene boju dodaju se začini i nekoliko kašika pelata. prema želji može da se doda i nekoliko čeri paradajza, osečenih na četvrtine ili,čak, celi. Pelat mora da provri i krča se najmanje pet minuta.
Pirinač se pre kuvanja uvek ostavi u vodi i brže će biti gotov.
Za to vreme se pirinač opere i ostavi u vodi da malo odstoji, jer će tako brže biti gotov. Pirinač se skuva, ali ne sme da se prekuva. Kada je gotov, pirinač se ocedi i doda gamborima. Kada se sve lepo izmeša i sjedini - rižoto je gotov.
Rižoto može da se ukrasi listićima bosiljka i pospe narendanim parmezanom.
Pročitajte još: Jedan komorač, a dve salate: Jednostavna, a zdrava hrana uz koju gubite kilograme
Rižoto može da se napravi i sa kozicama. Škampi se razlikuju od kozica po veličini i boji. Škampi su narandžasto-ružičste boje, imaju klješta i čvršću ljusku.
Kozice su račići bez klješta, imaju mekšu ljusku, svetlije su i manje po veličini. Brže se spremaju od škampa i mogu da ih zamene u većini jela.