Засладите се слаткишем који се НЕ ПЕЧЕ (Фото)
Увек га једете у ресторану или посластичарници, а припрема се изузетно лако. Спремите намирнице и засучите рукаве! Укућани ће бити одушевљени.
Тирамису може да се направи у лепој, дубокој посуди, а најбоље је уколико одаберете провидну, стаклену. Међутим, ако почну пишкоте да се ломе - не очајавајте, већ извадите чаше и завршите слаткиш.
Прочитајте још: Ову питу може да направи свака домаћица за САМО 15 минута
За тирамису је најважније све припремити и тек онда почети са прављењем колача. Дакле, прво направите кафу и шлаг, па тек онда засучите рукаве. Једина мана овог колача је што мора да се охлади да би добио познати укус. Дакле, припрема се неколико сати раније или, још боље, дан пре.
Рецепт који можете прочитати је довољан за шест особа.
Потребно:
- кутија слатких пишкота
- 125 грама слатке павлаке
- 2 јајета
- 2 кашике шећера у праху
- 200 грама маскарпоне сира (или крем сира)
- 50 грама какаоа
Припрема:
Прво се скува кафа у шерпици довољно широкој да могу да се умачу пишкоте. Обично је то нес-кафа, али може да буде и црна. Кафа ће бити укуснија ако се дода мало рума и кашикица какао праха. Кафа се склони са рингле да се охлади.
Направи се шлаг од слатке павлаке и стави у фрижидер.
Ко воли слађе, кафу у коју се умачу пишкоте може да заслади шећером.
Прво се умуте два жуманца са две кашике шећера у праху. Када се добро улупају, дода се маскарпоне (или крем) сир и шлаг од два беланца која се умуте у другој посуди. Добро се помеша и дода пола павлаке из фрижидера, а остатак врати у фрижидер.
У посуду се пажљиво ређају пишкоте које се кратко умоче у кафу. Када се комплетно покрије дно сипа се крем од јаја и сира, па равномерно распореди. Уколико су остале пишкоте може да се поређа још један ред и поново се сипа крем. На крају се намаже шлаг из фрижидера. Искусне домаћице могу то да ураде шприцем за шлаг, јер ће визуелно изгледати занимљивије, али није обавезно.
Прочитајте још: Овај колач се прави за 7 минута и кошта 70 динара (Фото/Видео)
На крају се преко шлага равномерно поспе какао који се посипа кроз малу цедиљку. Тирамису се стави у фрижидер где мора да стоји најмање два сата.