Нису само Јапанци мајстори: СУШИ може да се направи и у СРПСКОЈ кухињи (ФОТО)
Ако вам је лосос скуп замените га туњевиом, а ако не можете да набавите авокадо користе краставац.
Суши се може правити од разних намирница, а једино што је заједничко сваком су листови од сувих алги. Дакле, када набавите листове алги спремни сте за суши.
Прочитајте још: ЗЕЛЕНИ тањир који даје ЕНЕРГИЈУ и добро РАСПОЛОЖЕЊЕ (ФОТО)
Састојци:
- пиринач
- лосос
- туњевина
- краставац
- авокадо
- листови алги
- сусам
Припрема:
Најважнија је припрема састојака, док само прављење сушија није компликовано.
Прво се скува пиринач и не сме да се прекува, већ мора да буде лепљив како би се суши лакше правио. Пиринач се не испира водом. Док се пиринач хлади припрамју се остале намирнице.
Пиринач мора да буде лепљив.
Обично се комбинују риба и поврће. Најчешће се користи авокадо, али ако не можете да га набавити користите краставац. Ољушти се и исече у траке дебљине сантиметар.
Суши треба да буде од рибе или рачића, али ако вам је лосос скуп набавите туњевину или неку другу рибу која је јефтинија. Риба мора да буде свежа или димљена. Исече се на траке величине авокада.
Ако су лосос и авокадо скупи, замените их туњевином и краставцем.
Прво се на радној површини рашири пластична фолија, а они који никада нису правили суши треба прво да ставе подметач од бамбусових гранчица, јер ће га лакше мотати.
Прво се кашиком распореди танак слој пиринча по читавом листу од алги.
Кашиком се комплетан лист алги прекрије танким слојем пиринча. Онда се на горњој ивици наређа једна линија рибе и друга од авокада.
Полако се и равномерно умота суши уз помоћ пластичне фолије. Приликом мотања се стеже и када се лепо учврсти и охлади сече се великим оштрим ножем.
Прочитајте још: Урадите детокс организма, ослабите и подигните имунитет уз помоћ ВИТАМИНСКЕ салате (ФОТО)
Можете направити и "калифорнијски суши" тако што ћете пиринач лепити са спољне стране и посути сусамом, а са унутрашње се ређају авокадо и лосос.