Омиљено јело са бакином тараном: Спрема се лако и нико му не може одолети (ФОТО)
Ово јело се може скувати са јунетином или прасетином, срнетином или зечетином, али је неупоредиво укуснија када се једе са тараном
Гулаш је старо јело чија попуалрност никада неће избледети. Може да се прави од готово сваке врсте меса. Поред свежег меса, веома је важан и прилог са којим се служи.
Прочитајте још: Овај колач се прави за 7 минута и кошта 70 динара
Неке домаћице уз гулаш служе пире од кромпира, а неке куван кромпир. Друге скувају широку тестенину попут тортелина. Треће спремају домаће кнедле. Предлажемо да уз гулаш направите тарану према старом рецепту.
Рецепт за гулаш:
Рецепт је за две особе, уколико кувате за четворо дуплирајте састојке.
Састојци:
- 1 свињски филе
- 2 црна лука
- 2 ловорова листа
- 1 шаргарепа
- 1 чен белог лука
- 1 децилитар црног вина
- 1 кашикица алеве
- со, бибер, зачини
Припрема:
Црни лук се очисти и исецка, а шаргарепа се очисти и наренда. Црни лук, шаргарепа и ситно исецкан чен белог лука се посоле и побибере, па издинстају. Свињски филе се очисти од жилица и исече на коцке, па убаци у издинстан црни лук. Када месо побели додају се суви зачини према жељи и укусу. Додаје се кашикица алеве паприке, два ловорова листа и чаша црног вина.
Када се месо издинста и гулаш је готов, у шољицу се кашикица измеша кашикица брашна са мало млека. Овим ће се гулаш згуснути, а може да се дода и кашикица кечапа. Нека се крчка још пет минута и гулаш је готов.
Прочитајте још: Знате ли када палачинке треба окренути на другу страну? Откривена тајна искусних кувара
Тарана
Ова тестенина се прави изузетно једноставно, а може да се једе уз различите прилоге, па и једноставан сос од парадајза.
Састојци:
- 1 јаје по особи
- 100 грама брашна по особи
- треница
Припрема:
Умеси се чврсто тесто од јајета и брашна. На радну површину се поспе брашно, узме јака треница и на најшире рупице се тре тесто. Будите пажљиви уколико треница није довољно оштра.
Прочитајте још: Један коморач, а две салате: Једноставна, а здрава храна уз коју губите килограме
Тарана се скува тек када је гулаш готов. Кува се брзо, па када се тарана појави на површини извади се једна и проба.
У тањир се прво сипа тарана, а одозго гулаш. Уз тарану се не једе кромпир, нити је потребан хлеб.