ORIGANO je nezamenljiv začin, a da li znate i šta sve LEČI?
Prepun je esencijalnih ulja i lekovitih sastojaka, a ispostavilo se da ima duplo više antioksidanata od jabuke, pomorandže, ali i borovnice!
Na pomen origana, većina pomisli na začin specifičnog mirisa bez kog su nezamislive pice i paste.
Pročitajte još: Lekove zamenite voćem i povrćem: Uz pomoć krompira i mušmula možete da izbegnete lekara
Međutim, zbog lekovitih sastojaka i esencijalnih ulja koja poseduje, origano je izuzetno delotvoran kod brojnih zdravstvenih tegoba. Istraživanja su pokazala da ima dva do tri puta veće antioksidativno dejstvo od drugih biljaka, a od jabuke čak 42 puta, od krompira - 30, pomorandže - 12, borovnice četiri puta...
Čaj od origana je blagodet za organizam.
Primera radi, čaj od origana reguliše brojne zdravstvene tegobe izazvane padom imuniteta i narušavanjem crevne flore, kod bronhitisa, prehlade, upale grla. Ukus mu je, istina, čudan (jak, gorak, posle ispijanja dugo ga osećamo u ustima...), pa je najbolje u apoteci ili prodavnici zdrave hrane kupiti spremljen čaj u kesicama.
Ukoliko želite sami da ga napravite, u džezvu ili lonče provrele vode stavite kašičicu do dve izmrvljenog lišća origana. Ostavite da stoji poklopljeno najmanje pet minuta. Zatim procedite i pijte.
Pročitajte još: Stefana sa ocem gaji biljku koja ima vitamina C više nego kilogram jabuka: Raste na Kosovu, a recept je porodična tajna
Ako je čaj poklopljen u većem čajniku, što duže stoji, to postaje ukusniji. Važno je da se potpuno ne ohladi, jer mu ukus tada nije baš prijatan.