Marina RAZBILA MIT o jabuci: Da li je korisna kao i PRANJE ZUBA? Ovo je ISTINA!
U našem narodu se često kaže da onaj ko pre spavanja pojede jabuku ne mora da brine za zdravlje zuba. Da li je istina?
Jabuke su oduvek važile za dobre čistače zuba zbog obilja vitamina i minerala koje sadrže, ali i činjenice da kad grizemo jabuku, tada masiramo desni i čistimo delove između zuba i uklanjamo dentalni plak i ostatke hrane.
Pročitajte još: Zaštite kožu faktorom bez hemikalija - SAMI NAPRAVITE ULJA
Stomatolog Marina Cvetić toplo preporučuje svi da jedu jabuke, ali upozorava:
- Međutim, jabuka sadrži dosta šećera, koji opet mogu aktivirati stvaranje plaka, pa je preporučljivo da nakon što pojedete jabuku, popijete čašu vode ili operete zube - ističe dr Marina Cvetić.
Ne odričite se slatkiša i sladoleda, ali...
Svi znamo da slatkiši i sokovi imaju štetno dejstvo na zube, najviše zbog količine šećera koje sadrže u sebi. Ipak, kakav je život bez slatkiša?
- Ako ne možete da se odreknete sokova, predložila bih prirodne, ceđene sokove, a slatkiše i sladoled bih preporučula u umerenoj količini i, naravno, pranje zuba - ističe Marina.
Jogurt je odličan, ali jedna namirnica nema premca!
Isto važi i za mlečne proizvode - imaju i dobre i loše strane. Mleko i jogurt su jako zdravi za zube. Mleko dodatno ojačava zube jer je bogato kalcijumom. Istovremeno, uništavaju zube ukoliko se ne peru. Ipak, najbolji saveznik u borbi protiv karijesa i paradontoze je, verovali ili ne, povrće!
- Svako povrće koje jedete je izvor velikog broja vitamina i minerala, jako je dobro za naše kompletno zdravlje i imunitet, pa samim tim i za zdravlje zuba - ističe zubarka.
Jedite sveže povrće, poput šargarepe, jer angažuje mišiće "žvakače".
Bolje je jesti sveže povrće, jer sadržaj hranljivih sastojaka drastično opada termičkom obradom hrane.
Pročitajte još: JELENI je opadala kosa, lekari nisu imali lek: Čula je za MONAHINJE I MANASTIR, a sada se mnogi SRBI leče tu
Čvrsto i hrskavo povrće, poput sirove šargarepe, zahteva veće angažovanje mišića žvakača, a to je dobro jer žvakanje stimuliše proizvodnju pljuvačke koja neutrališe kiseline i enzime u ustima koji mogu oštetiti gleđ zuba.