Sve blagodeti crne čokolade: Ublažava kašalj, smanjuje holesterol i rizik od karcinoma
Reguliše krvni pritisak, smanjuje holesterol, sprečava stvaranje plaka u venama i arterijama
Mnogima je poznato da je tamna čokolada izvrsna za dijetu, ali je isto tako manje poznato da je ovaj vrsta čokolade bogat izvor antioksidanata. Ona može da poboljšati zdravlje i smanji rizik od srčanih bolesti.
Pročitajte još: Vernici, počinje uskršnji post: Evo šta treba da znate i ko NIKAKO NE SME DA POSTI
Ona poboljšava protok krvi i snižava krvni pritisak, smanjuje oksidovani LDL holesterol, sprečava stvaranje plaka u venama i arterijama.
Najnovija istraživanja pokazuju da veća kocka tamne čokolade dnevno bitno smanjuje taloženje lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova. Takođe, može da ublaži i simptome hroničnog umora.
Osim toga crna čokolada poboljšava moždane funkcije već nakon pet dana konzumiranja zbog stimulacije protoka krvi u mozak. Ovo je posebno značajno za starije ljude koji pate od blažih oblika demencije, ili se oporavljaju od lakših moždanih udara. Čokolada ublažava dugotrajni kašalj, tvrde stručnjaci, a da je njen sastojak teobromin trostruko efikasniji od sintetičkog leka koji prepisuju lekari.
Pročitajte još: ZAČINI UMESTO LEKOVA: Kućnu apoteku vam može zameniti ŠPAJZ
Kako su pokazale naučne studije, visok nivo antioksidansa polifenola koji se nalazi u tamnoj čokoladi znatno ublažava štetu koju prave slobodni radikali u organizmu. Na taj način se smanjuje rizik od pojave karcinoma.