Zbog nove tehnologije koja osvaja svet farmeri u Srbiji ostavljaju motike
Japanci i Rusi osmislili tehnologiju efektivnim mikroorganizmima koji rade umesto čoveka

Čovek sedi - bakterije rade! Da li ste verovali da će i to biti ikada moguće? Da će armije i armije nevidljivih korisnih vojnika od vaše bašte praviti raj u kome uspeva zdravo voće i povrće dok vi sedite skrštenih ruku!
Pročitajte još: Da biste imali lepe ruže, obavezno ih početkom proleća orežite i uradite VERTIKULIRANJE
Zbog nove tehnologije koja osvaja svet i u Srbiji farmeri ostavljaju motike i prepuštaju svoje bašte - mikroorganizmima.
Mikroorganizmi (ni) su zamena za motiku!
Ovu tehnologiju je još 1988. godine osmislio japanski profesor i mikrobiolog Teruo Higa,koji je stavio mikroorganizme u službu čoveka. Nazvana je EM tehnologija (efektivnim mikroorganizmima). Ona je još tada postala deo nacionalne politike Japana.

Deset godina kasnije 1998. godine ruski naučnik Pjotr Ajuševič Šabljin na osnovu anabiotskih mikroorganizama bajkalskog ekosistema stvorio je ruski preparat koji ubacuje u zemlju mikroorganizme.
EM tehnologija u Srbiji
Jovan Drobnjak, iz Barande, počeo je pre osam godina da proizvodi povrće i voće po EM tehnologiji i ne krije oduševljenje:
Voće i povrće uzgajano po EM tehnologiji sadrži hranljive sastojke, minerale i vitamine koje je gotovo proterano iz jelovnika savremenog čoveka
- Ne možete da zamislite kako je mirišljav i lep paradajz iz moje bašte. Toliko sam srećan kada uzgojim zdravo povrće i voće da nemam reči. Moja porodica jede zdravu hranu, punu hranljivih sastojaka i vitamina, a ne bezvrednu, hemijom ubijenu hranu - kaže on.
Prvo na šta treba da zaboravite jeste duboko kopanje. Mikroorganizmi ne vole da ih prevrćete i sušite. Tanjiranje i oranje tu ne postoji. Po EM tehnologiji samo se plitko kopa čime se uspostavlja kapilarnost zemlje, a mikroorganizmi napadaju korove.
Pročitajte još: Biljka koja se daruje u ime ljubavi i vernosti: Suza zaljubljene boginje za lenje baštovane
Takav način obrade štiti zemlju od velikih hladnoća, vlage i velike vrućine. Zbog toga što se zemlja ne prevrće, zaliva je samo rosa i večernja svežina što je za biljke najbolje. Kada se biljke zasade oko svake stabljike se stavlja slama, koja je prirordni štitnik (malč).