Због нове технологије која осваја свет фармери у Србији остављају мотике
Јапанци и Руси осмислили технологију ефективним микроорганизмима који раде уместо човека

Човек седи - бактерије раде! Да ли сте веровали да ће и то бити икада могуће? Да ће армије и армије невидљивих корисних војника од ваше баште правити рај у коме успева здраво воће и поврће док ви седите скрштених руку!
Прочитајте још: Да бисте имали лепе руже, обавезно их почетком пролећа орежите и урадите ВЕРТИКУЛИРАЊЕ
Због нове технологије која осваја свет и у Србији фармери остављају мотике и препуштају своје баште - микроорганизмима.
Микроорганизми (ни) су замена за мотику!
Ову технологију је још 1988. године осмислио јапански професор и микробиолог Теруо Хига,који је ставио микроорганизме у службу човека. Названа је ЕМ технологија (ефективним микроорганизмима). Она је још тада постала део националне политике Јапана.

Десет година касније 1998. године руски научник Пјотр Ајушевич Шабљин на основу анабиотских микроорганизама бајкалског екосистема створио је руски препарат који убацује у земљу микроорганизме.
ЕМ технологија у Србији
Јован Дробњак, из Баранде, почео је пре осам година да производи поврће и воће по ЕМ технологији и не крије одушевљење:
Воће и поврће узгајано по ЕМ технологији садржи хранљиве састојке, минерале и витамине које је готово протерано из јеловника савременог човека
- Не можете да замислите како је миришљав и леп парадајз из моје баште. Толико сам срећан када узгојим здраво поврће и воће да немам речи. Моја породица једе здраву храну, пуну хранљивих састојака и витамина, а не безвредну, хемијом убијену храну - каже он.
Прво на шта треба да заборавите јесте дубоко копање. Микроорганизми не воле да их преврћете и сушите. Тањирање и орање ту не постоји. По ЕМ технологији само се плитко копа чиме се успоставља капиларност земље, а микроорганизми нападају корове.
Прочитајте још: Биљка која се дарује у име љубави и верности: Суза заљубљене богиње за лење баштоване
Такав начин обраде штити земљу од великих хладноћа, влаге и велике врућине. Због тога што се земља не преврће, залива је само роса и вечерња свежина што је за биљке најбоље. Када се биљке засаде око сваке стабљике се ставља слама, која је прирордни штитник (малч).