Моћна храна, још моћнији ефекти! Ево зашто су ЧИЈА СЕМЕНКЕ постале популарне
Чија семенке идеалне су у исхрани током интензивног вежбања и код процеса мршављења, јер садрже есенцијалне масне киселине, беланчевине, влакна и пет пута више калцијума од млека
Ситне и моћне! Чија семенке богате су антиоксидансима, појачавају издржљивост и отпорност организма и идеалан су додатак исхрани у процесу мршављења. Све ово чини их изврсном лаганом храном током свакодневног вежбања и физичких активности.
Прочитајте још: Користи се у козметици, хигијени и ИСХРАНИ: Моћ ЧУДЕСНЕ биљке која датира још ПРЕ НОВЕ ЕРЕ
Ове семенке потапају се у воду, након чега се њихова љускаотвори и може апсорбирати чак до девет својих количина у води, што семенке чини одличним извором унутрашње потребе организма за водом. Пружају нам и есенцијалне масне киселине, омега 3 и омега 6, бееланчевине, влакна и пет пута више калцијума од млека.
Прочитајте још: Рукола салата са БРЕСКВАМА
Фото: Pixabay
Угљени хидрати у семенкама се отпуштају полако, што нам даје осећај ситости дуже време. Семенке су лаке за варење, што је врло важно кад се конзумирају пре неке напорне физичке активности.
Како се користе чија семенке
Прочитајте још: Лече АКНЕ, уклањају НЕСАНИЦУ, појачава жељу за СЕКСОМ и још 7 РАЗЛОГА зашто их треба јести
Са свакодневном применом може се кренути већ од јутрам када се чија семенке могу комбиновати са јајима у јутарњем омлету или са било којом здравом намирницом. Стандардној смеси умућених јаја додајте и кашику ових семенки и уживајте у укусу.
Прочитајте још: Лагана летња пословна гардероба коју ћете ОБОЖАВАТИ! ОВЕ комаде морате имати у свом ормару
Чија семенке често се користе и у дресинзима за салату, јер се могу укључити уз било које сезонско воће или поврће, а поготово коштуничаво воће. Сосеви су одавно постали незаменљиви поготово ако они садрже цхиа семенке.
Здрава верзија мафина може да укључује управо ове семенке. Банана хлеб је у последње време изузетно популаран, стога се једноставној смеси за припрему хлеба могу додати чија семенке, како би укус и квалитет намирнице био још бољи.