Изрендајте три ЈАБУКЕ и направите француску ПЛЕТЕНИЦУ
Сви воле колаче са јабукама, а нарочито од лиснатог теста које се лако и брзо спрема, а још брже се једе.
Довољне су само две јабуке и једно паковање лиснатог теста да би се направио овај сласни колач. Уколико се јабукама додају млевени ораси и суво грожђе - добија се права чаролија!
Прочитајте још: Засладите се слаткишем који се НЕ ПЕЧЕ (Фото)
Састојци:
- три јабуке
- три кашике шећера
- три кашике млевених ораха
- шака брусница и сувог грожђа
- цимет
- жуманце
Припрема:
Лиснато тесто се развуче што тање и што правилније. Јабуке се ољуште, очисте и изрендају. Плех се покрије папиром за печење, а рерна укључи да се угреје.
Не претерујте са филом, јер не сме да га буде превише у односу на тесто
Јабуке се оцеде, јер брзо пусте сок, а онда ређају по средини теста, тако да попуне само средњу трећину. Са обе стране мора остане по трећина слободног теста. Јабуке се поспу са мало цимета, шећером, млевеним орасима, сувим грожђем или брусницама, јер могу оба да се ставе. Исто се уради са другим лиснатим тестом.
Преостало тесто се укосо исече у траке ширине два сантиметара. Јабуке се, затим, наизменично преклапају. На крају се добије плетеница. Колач се пребаци у плех и жуманцетом намаже по површини да би био румен.
Изузетно је укусан уз чај Фото: А. М.
Колач се пече од 15 до 20 минута, у зависности од рерне.
Прочитајте још: Ову питу може да направи свака домаћица за САМО 15 минута (Фото)
Друга половина лиснатог теста може да се развуче и исеку тракице. На сваку стракицу се стави мало јабука, ораха, суво грожђе и поспе циметом, па се увију као ружице намажу жуманцем и пеку.