Trik koji ćete odmah primeniti: Da li znate kako se ZDRAVO i BRZO zamrzava MESO?
Koliko puta ste morali da bacite polovinu avokada? I da li znate koliko dugo može da stoji otvoreno vino?
Američki kuvar Džej Kandži Lopes-Alt i autor knjige The food lab predlaže da narežemo meso na tanke šnite i da ga onda zamrznemo. Nakon pakovanja mesa u kese za zamrzavanje, važno je istisnuti vazuh iz njih, dobro ih zatvoriti i što pre staviti u zamrzivač kako se ne bi stvorili kristali leda koji utiču na ukus namirnice.
Pročitajte još: BABE znaju da li je povrće SVEŽE: Šargarepa se GREBE, kupus se SLUŠA, evo šta raditi sa PASULJEM
Kese sa upakovanim mesom treba da budu što tanje i ravne, odnosno pljosnate, radi efikasnijeg zamrzavanja. Dobar trik je i ako kesu sa upakovanim mesom stavite na aluminijumsku foliju i tako je zamrznete. Brže će se zalediti. Na ovaj način u zamrzivaču možete da čuvate i supu, mleveno meso, kuvani pirinač i druge namirnice.
Kese sa mesom treba da budu što pljosnatije.
Koliko puta ste morali da bacite polovinu avokada, jer se pokvario i više nije bio za upotrebu? Da vam se to više ne bi dogodilo, evo kako ovaj zeleni plod može što duže da zadrži svežinu.
Najpre mu odrežite vrh, zatim uzmite kašikom onoliko avokada koliko vam je potrebno, a ostatak stavite u posudu koja može hermetički da se zatvori. Budući da niste oljuštili avokado i da je zaštićen korom, ostaće zelen i svež. Posle nedelju dana možete da primetite smeđe tačkice na njemu, ali to neće uticati na njegov kvalitet.
Vino mora da se drži u frižideru, čak i crno.
Nije svako vino isto, pa tako ni rok u kojem bi trebalo da ga popijemo, jer vremenom gubi aromu. Posle otvaranja flaše, ono dolazi u dodir sa vazduhom i zato bi trebalo da ga popijemo što pre.
Prvo i osnovno pravilo je da otvorenu flašu vina treba držati u frižideru, tako da boca bude dobro zatvorena kako ne bi ulazio vazduh. To važi i za crna vina, koja se, inače, ne služe hladna već sa sobne temperature.
Pročitajte još: Neka SIRĆE bude najbolji prijatelj u KUHINJI, jer može da skida fleke i očisti SLEDEĆE STVARI
Penušava vina nakon otvaranja mogu da stoje od jednog do tri dana, flaša crnog vina od tri do pet, koliko i aromatična pića i ona u kartonskoj ambalaži. Belo vino i roze mogu da bude otvorena do nedelju dana, a najduže ona sa većim procentom alkohola, čak do mesec dana.