Kako je nastala čuvena MOSKVA ŠNIT? Sve počinje davne 1974. u BEOGRADU u kuhinji POZNATOG hotela (ORIGINALAN RECEPT)
Šefica poslastičarnice Anica Džepina dobila je te 1974. godine neobičan zadatak: da originalnim tortama i kolačima osveži ponudu popularnog beogradskog hotela.
Tada je nastao čuveni "moskva šnit", torta koju su kao svojevrsni simbol grada probale i mnoge slavne ličnosti pri poseti Beogradu.
Ova torta je ponos Beograda!
Višnje, ananas, slasni šamponez krem, hrskave kore i bademi spoj su savršenog "moskva šnita" koji decenijama unazad zadovoljava i najzahtevnija nepca srpske prestonice. I danas ga služe sa ponosom, a domaći sladokusci i turisti koji dođu u Beograd rado svraćaju bar na jedno "fino parče Beograda".
Pročitajte još: OMILJENO jelo detinjstva: PAPRIKAŠ sa noklicama i krompirom (FOTO)
Sve je počelo davne 1974. godine, kada su seckane višnje uronile u sladak šamponez krem, a hrskava kora od badema spojila ih sa sočnim ananasom. Sve to veštim rukama umešala je i naslagala prvi put Anica Džepina. Uprava je od nje tada zatražila da napravi kolač koji će se izdvojiti po ukusu od tadašnjih slatkiša.
Sve je počelo davne 1974. godine...
- Imala sam snage i volje da unesem nešto novo u renovirani objekat, svašta mi je padalo na pamet, smišljala sam raznovrsne recepte dok nisam stvorila šnite sa imenom hotela - ispričala je Anica Džepina (77) na 40. godišnjicu nastanka poslastice.
Svašta mi je padalo na pamet, smišljala sam razne recepte dok nisam stvorila šnite!
Višnje, ananas i bademi glavni su sastojci ovog kolača, ali taj izbor nije slučajan. Višnje se prokuvaju gusto, i procede, a isti je postupak i sa ananasom.
- Na taj način torta može stajati dugo, a da se ne pokvari - ističe Anica.
Pročitajte još: Napravite ROZE letnju RUSKU čorbu koja se NE KUVA (Foto)
Skromna kreatorka "moskva šnita" danas je uveliko u penziji, ali je recept ostao isti, a u hotelu kažu da i ne nameravaju da ga menjanju.
- Od kako je kolač nastao pa sve do danas, nije se ništa suštinski menjalo, ali smo se mi svakako usavršavali - priča Jasmina Kulić.
Ivo Andrić ovde ima svoj sto, a "moskva šnite" jeli su Pavaroti, Robert de Niro...
Danas se proda oko 12 tona "moskva šnita" godišnje, što je ogromna količina, a to govori o kvalitetu koji je i dalje, posle više od četiri decenije prisutan. Iako postoje originalni recepti za ovaj kolač, on nikada ne može biti ukusan kao u našem restoranu.
U restoranu gde se služi "moskva šnit" Ivo Andrić i danas ima svoj sto, a poslasticu koja je postala pravi beogradski brend su, priče kažu, probali brojni čuveni gosti Beograda, među kojima i Indira Gandi, Robert de Niro, Lučano Pavaroti...
Pročitajte još: Kako da izgubite čak 20 kilograma za samo 90 dana - EVO REŠENJA
Jasmina Kulić priča da je francuski glumac Alan Nuri, tokom dvogodišnjeg radnog boravka u Beogradu zatražio 50 kilograma "moskva šnita".
- Alan Nuri bio je redovan gost hotela i zaljubljenik u baršunaste ukuse "moskva šnita". Kada je za potrebe predstave u kojoj je igrao sa Mirom Banjac u jednom beogradskom teatru nabavljao scenske rekvizite, bila mu je potrebna i prava torta od 50 kilograma. Nuri je insistirao da to bude upravo "moskva šnit". To je trenutak koji nikada neću zaboraiti - priča Jasmina Kulić.
Kako se pravi "Moskva šnit":
Sastojci
- 23 jaja
- 400 grama oraha
- 100 grama slatkih prezli
- 1.250 grama putera
- 1.700 grama šećera
- 700 grama ananasa
- 700 grama breskve
- 3 kilograma višanja
- 500 grama badema
Pročitajte još: Jedina torta koju jedu BALERINE, stavi se u rernu i ZABORAVI! (FOTO)
Priprema
Za kore je potrebno umutiti belanca sa 450 grama šećera i u to dodati prezle i orahe. Smesa se podeli na četiri dela, razmaže na papir za pečenje i peče pola sata na 220 stepeni. U šamponjez krem stavlja se kilogram putera, kilogram šećera i 20 žumanaca. Krem skuvati i ohladi, a posebno se ušpinuje sa 200 grama šećera i pola litra vode.
Torta se filuje: kora, ananas, breskve, krem...
U drugoj posudi umute se tri belanca i 50 grama šećera. Ušpinovani šećer sipa se u ulupane belance i dok se masa hladi penasto se umuti puter. Oba krema se sastave i kore se filuju sledećim redom: kora - ananas i breskve - krem - kora - višnje - krem - kora - krem - kora- krem - badem. Torta se na kraju panira bademom, prethodno poparenim, isečenim na listiće i pečenim u rerni.