Moguće je! Napravite ĆEVAPE O HELJDE, bićete siti, a smršaćete (Foto/Video)
U Srbiji se od ove pseudožitarice prave pite i palačinke, a u Rusiji se jede kao prilog jelima ili jutarnja kaša, jer dugo daje osećaj sitosti
Dobro je poznato da su kaše najbolji način da se počne dan, jer su zasitne i čine da čovek dugo ne oseća glad. Takođe, kaše se prave od žitarica koje su odlične za stomak.
Pročitajte još: Jak doručak doprinosi smanjenju kilograma, ali to nisu jedine blagodeti ovog pravila
Heljda je popularna među vegetarijancima, ali i onima koji poste, jer može da zameni meso. Ova pseudožitarica je i lek, jer su mnoge studije pokazale da je odlična kao preventiva i u borbi protiv karicinoma.
U Rusiji je zovu grečka i jedu je kao prolog mesu, dok je u Srbiji poznata samo u obliku brašna od kojeg se prave palačinke, pite i ostala testa. Heljda je neutralnog ukusa pa može da se kombinuje sa slanim i slatkim.
Recept za kašu
Šolja heljde je dovoljna za jednu osobu. Heljda se uveče polije vodom i ostavi tokom noći.
Ujutru voda može da se procedi, prelije toplom vodom i stavi na ringlu da proključa. Heljda će brzo provriti i treba voditi računa da ne iskipi, pa je najbolje otklopiti. Ovo je naročito važno jer će omotač zrna ispustiti lepljivu tečnost i tokom kuvanja će se stvoriti pena. Kada provri i smanji se jačina na ringli, jer heljda treba da se kuva još oko pet minuta, kašikom može da se pokupi pena koju je stvorila.
Kada heljda nabubri duplo - znači da je gotova.
Kada heljda nabubri duplo od svoje veličine znači da je skuvana. Skine se sa ringle, iscedi i opere.
Heljda može da se posoli, pomeša sa kašikom butera ili da se doda seckana banana ili jabuka. Tokom kuvanja može da se ubaci i šaka zrna suvog grožđa. Pošto je neutralnog ukusa može da se jede kao slatka ili slana.
Pročitajte još: Nije isto imate li 20 ili 60: Pročitajte JELOVNIK koji odgovara vašim godinama
Skuvana heljda može da se iskoristi za nekoliko jela, kao punjenje, prilog jelima, dodatak salatama ili za ćevapčiće.
Šaran sa heljdom
Očistite šarana i izvadite utrobu. Pospite ribu solju i uljem pa ostavite deset minuta da odstoji. Zatim je napunite iznutra kuvanom heljdom i zakačite krajeve grančicama ruzmarina. Umotajte ribu u aluminijumsku foliju, stavite u rernu i pecite jedan sat na 180 stepeni Celzijusovih.
Ćevapi od heljde
Sitno narendajte krompir pa ga dobro iscedite. Pomešajte rendani krompir sa kuvanom heljdom, dodajte so i biber. Izgnječite smesu štapnim mikserom. Napravite od dobijene mase male ćevapčiće i ispržite ih u ulju.