Након што прочитате ТЕКСТ, више никада нећете јести ПОМФРИТ на исти начин
Последње две деценије соја се пропагира као једна од најздравијих намирница, али најновија истраживања показују да сојино уље, ако се редовно узима, може изазвати неуролошке промене у мозгу, чак и аутизам и деменцију
Тим истраживача са Универзитета у Калифорнији који неколико година проучава утицај сојиног уља на здравље људи, раније је открио да оно подстиче појаву дијабетеса и гојазности, а недавна студија којом је установљено да ово уље утиче на здравље мозга, шокирала је све који су окренути правилној исхрани.
Прочитајте још: ПЕТ намирница из кухиње могу да обришу боре као ГУМИЦОМ
Истраживање објављено у научном магазину “Ендоцринологy” показало је да конзумирање сојиног уља утиче на подручје мозга које је кључно за регулисање расположења и понашања.
Експеримент на мишевима
Сојино уље утицало је и на више од 100 гена мишева (на којима је рађен експеримент), укључујући и један за контролу окситоцина, хормона љубави и везивања. Наиме, мишеви храњени сојом показали су нижи ниво окситоцина у хипоталамусу - делу мозга кључном за расположење.
Сојино уље повећава могућност многих обољења као што су Алцхајмер и Паркинсон.
Узимајући у обзир научне доказе, аутори истраживања верују да би сојино уље могло да повећа ризик од Паркинсонове болести, Алцхајмерове болести и аутизма. Вођа истраживања Пунамјот Дол поручио је да се, смањи потрошња сојиног уља, чак и оног које има нижи садржај линолне киселине, па је наводно здравије за срце.
Прочитајте још: Целулит није само естетски проблем! Добро обратите пажњу, јер иза свега може да се крије ДИЈАБЕТЕС
Уље исцеђено из семенки соје данас се користи у свему, од припреме брзе хране до хране за животиње, чак и у дечијим кашицама и соковима. Иако га највише користе Американци, ово уље се више присутно и у другим земљама.