Препознаћете га по ДУЖИНИ: Једе се сиров и исецкан, а пун је витамина Ц, калцијума и гвожђа
Једе се сиров, куван на пари или испржен на мало масноће
Јапанска бела ротква или дајкон је нискокалорично поврће које садржи низ активних ензима, затим витамин Ц, калцијум и гвожђе. Помаже при избацивању сувишне воде из организма, снижавању холестерола и разлагању масних наслага. Као диуретик повољно делује на рад бубрега и детоксикацију организма.
Прочитајте још: СВЕ ТАЈНЕ ДИВЉЕ КРУШКЕ: Лек је за многе болести, а веома је важно шта са ЛИСТОВИМА можете да урадите
Због антибактеријског и антивирусног деловања користи се за прехладу и кашаљ, па и избацивање шлајма. Због ензима одличан је за варење и регулисање пробаве.
И то није крај, јер антиоксидативна фенолна једињења у дајкону садрже антиканцерогена дејства.
Корен дајкона и лишће суше се у хладу. Од лишћа се припремају лековите купке које се препоручују за обољења јајника и материце, болне менструације, упале мокраћних канала. Свеже нарибани корен ставља се као облог на модрице чиме се умањује бол и спречава унутрашње крварење.
Јапанска бела ротква може да се пронађе и код нас, а препознаћете је по дугачком белом корену.
Прочитајте још: Ако имате проблем са зубима, сваког јутра, 20 минута мућкајте у устима уље и видећете невероватну промену
Ова врста роткве има сочно, хрскаво “месо”, а укус јој је много блажи од ротквице, слаткаст (садржи много воћног шећера, фруктозе). Младо лишће дајкона такође је богато Ц витамином, бета-каротином (провитамином А), калцијумом и гвожђем.
Једе се сиров и исецкан, а може и да се скува на пари или испржи на мало масноће.