· · Коментара: 0
ПРИРОДНИ ЕЛИКСИР

У царској Русији важио је за ИЗУЗЕТАН ЛЕК, а излечио је Чехова и Толстоја - сада га можете спремити сами код куће

Тајну напитка кумис (ферментисано пиће које се добија из кобиљег млека) древни номади су чували као зеницу ока - и то у буквалном смислу: за разглашавање рецепта скити су кривцима вадили очи.

rt-kumis--2-_620x0.jpg

Захваљујући овом еликсиру здравља неуморна војска Џингис Кана је освојила пола света. Многи велики људи, између којих Чехов и Толстој, свакодневно су конзумирали овај исцељујући напитак. И данас је кумис, односно ферментисано кобиље млеко, веома цењен у Русији и Средњој Азији као ефикасно средство против различитих болести.

Гроф у јурти

Пре 150 година у једном селу близу руског града Самара појавио се високи брадати незнанац. Он је изнајмио вунени шатор у месту где су живели Башкирци - потомци древних номада. Неписмени сељаци нису имали појма да је овај дошљак, који је становао у обичној јурти, јео најпростију храну и дружио се са сиротињом, био гроф Лав Толстој, познати руски писац.

Прочитајте још: Овај напитак руских царева МОРА да прође кроз планине, пустиње и степу, а ПРОЧИТАЈТЕ и зашто

Толстој је био болестан: мучио га је упорни кашаљ. Зато је одлучио да се лечи код Башкираца, који су сачували рецепт древног исцељујућег напитка – кумиса.

Писац је брзо оздравио и толико га је одушевио кумис да је Толстој купио имање близу Самаре и повео са собом Башкирце да му праве чудотворан напитак сваки дан.

У то време у Руској империји кумис је постао права сензација захваљујући скромном провинцијском лекару Нестору Постникову. Доктор из Самаре је постигао невероватне резултате у лечењу најопасније болести 19. века – туберкулозе, против које се он борио уз помоћ кобиљег млека.

Млечно вино

Кумис је један од најстаријих и најздравијих напитака познатих човечанству. Како тврде археолози, људи су правили кефир од кобиљег млека још у неолиту, пре 5.500 година.

Грчки историчар Херодот у својим списима је помињао кумис као омиљени напитак скитских племена, који су строго чували тајну млечног еликсира. Своје сународнике, који су одали тајну страним „шпијунима“, скити су казнили на веома суров начин – издајницима су копали очи.

Замена за мајчино млеко
Кобиље млеко се по свом саставу знатно разликује од крављег. Лекари сматрају кобиље млеко најбољом заменом за мајчино, јер је оно лако сварљиво и садржи „комплет“ амино-киселина и витамина, неопходних бебама.Процес ферментације, који претвара свеже кобиље млеко у кумис, повећава корисна својства овог еликсира.

Током многих векова само су номади знали како се прави кумис. У кожну мешину су сипали кобиље млеко у које су додавали суво грожђе, брашно, мед и мало старог кумиса. Напитак су стално мешали и бућкали: ово је било прво правило древне „технологије“, која се није променила до сада.

После неколико дана ферментисања млеко се претварало у освежавајући газирани напитак. Кумис је садржао одређени проценат алкохола, због чега је добио назив „млечно вино“.

О „млечном вину“ је писао у својој књизи Марко Поло, који је провео 17 година у служби унука Џингис Кана. Он је нагласио да су непобедиви монголски ратници пили само овај напитак.

Номади-освајачи су донели свој еликсир здравља у Русију у средњем веку. Али Руси нису сматрали кумис леком све до XИX столећа, када је доктор Постников открио лековита својства киселог кобиљег млека.

Шта све лечи кумис:
Вирусне инфекције, туберкулозу, дизентерију, чир на желуцу и дванаестопалачном цреву, гастритис, псоријазу, затвор, анемију, болести нервног система, мамурлук.

Како спремити кумис

Направите мешавину од две чаше пшеничног брашна, две супене кашике проса, једне супене кашике меда и једне чајне кашичице пивског квасца. Прелијте смесу са две чаше кобиљег млека, добро промешајте и оставите на топлом месту да ускисне.

Прочитајте још: Руски исцелитељ открио "ЛЕК ОД СМРТИ": Ако желите да живите "вечно" користите ПОСЕБНО УЉЕ

Након тога ставите киселу масу у кесу од газе и прелијте са пет литара кобиљег млека. Сачекајте да одстоји на топлом месту 24 сата.

Током овог времена мешајте напитак што чешће. Када кумис добије пријатан кисели укус, преспите га у флаше, затворите и ставите у фрижидер.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.