ШПАЈЗ је огледало сваке домаћице, прво га погледајте, а онда уредите на следећи начин
Ко има оставу, то значи да у његовој кухињи влада ред, па тако и у целом дому. Све дуготрајне намирнице, сезонске шерпе, зимницу, електричне апарате и још много тога можемо да сместимо у ову најмању просторију у кући.
Остави се с времена на време треба посветити, а као и у случају детаљног сређивања гардеробера, најпре избаците све из шпајза, одвојите ствари које ћете вратити и оне које можете да баците. Детаљно све очистите, ако је потребно окречите или направите нове полице које ће више одговарати вашим потребама.
Прочитајте још: Комплетно испразните ОРМАН, одговрите на ПЕТ питања и знаћете шта да радите
На ниже полице се ређају ниже чајеви и зачине. На тај начин ћете максимално искористити простор. Можете да направите и неколико фиока.
Будући да у шпајз одлажемо најразличитију амбалажу, немогуће је постићи некакав естетски склад. Зато, нека полице и зидови буду бели. То важи и за врата која би, како бисте што боље искористили простор, требало да буду клизна.
Гајбице су савршене за намирнице које се брзо користе.
Ако имате могућности, уклоните класична и на њихово место ставите она "на шину". На унутрашњу страну врата можете да ставите куке или металне полице.
На највише полице ређајте шерпе које ређе користите, а на ниже све што чешће употребљавате. Веће тегле, због тежине, држите на самом дну.
Да бисте увели ред и како-тако постигли и визуелни склад, од велике помоћи ће вам бити пластичне кутије, корпице, тегле... Најбоље су провидне, јер ћете одмах видети шта се у њима налази.
Уредан шпајз је рај за очи Фото: Депозитфото
Уколико сте креативни, контејнере за одлагање намирница можете да направите и од обичних гајбица, које ћете офарбати у омиљене боје. У њих, ако се налазе на самом поду (где је најтамније и најхладније), можете да одлажете и поврће, само водите рачуна да лук и кромпир не буду у истој, како се кромпир не би брже покварио.
Групишите намирнице, јер ћете их лакше користити и пронаћи када вам буду требале"
Када ређате намирнице по категоријама, на једно место групишите оне у конзервама, на друго уља, на треће тестенину, на четврто оне за спремање хлеба и пецива (шећер, брашно...), одмах поред њих и прашак за пециво, ванилин шећер, какао, цимет и слично. Тако ће и ваши укућани, када их пошаљете у шпајз по нешто, лакше моћи да се снађу.
Прочитајте још: Љубитељ сте савременог и модерног стила? Ипак, то има своје мане
На део зида на којем нису полице ставите куке, на које можете да окачите цегере, метлу, кућне мердевине...
И настојте да двапут месечно проверите да ли је све на свом месту, како наредни пут не бисте поново провели сате сређујући оставу.