Све време смо ПОГРЕШНО СОЛИЛИ ХРАНУ! Ево како треба и свака домаћица МОРА ДА ЗНА
Када се наталоже масноће и нечистоће од кувања, шпорет може да изгледа прљаво и запуштено, иако га перете детерџентом за судове после сваке употребе.
Да бисте му вратили сјај, не морате да користите агресивне хемикалије, већ су довољна средства која свака кућа има.
Прочитајте још: ПРОЗОР, микроталасну или ТУШ кабину ЕФИКАСНО ЧИСТИ ситница коју имате у КУХИЊИ
Познато је да сода бикарбона чини чуда, а помешана са сољу одлично разлаже масти настале кувањем. Помешајте по кашику соли и соде бикарбоне, добро промешајте, па додајте кашику воде. Мешајте док не добијете пасту, па је нанесите на жицу или сунђер и њом очистите рингле и рерну.
Комбинација лимунове киселине, која разлаже масноће, и соде бикарбоне, борца против бактерија, одлична је за чишћење запуштених површина са дебелим наслагама масти.
Поспите шаку соде бикарбоне и трљајте рингле лилмуном.
Поспите шаку соде бикарбоне по равној плочи или ринглама, а потом истрљајте шпорет четвртином лимуна. Масне флеке ће нестати, а притом нећете изгребати површину. Влажном крпом пребришите шпорет и уклоните остатке соде бикарбоне и лимуна.
Алкохолно сирће чини чуда у кухињи.
Добар савезник у борби против нечистоће је и алкохолно сирће. Помешајте га са водом у размери 1:2 и сипајте у бочицу са распршивачем. Напрскајте плоче на шпорету и рерну, сачекајте мало да делује, истрљајте их сунђером, па исперите водом. Ова мешавина је погодна и за чишћење кухињских елемената, које не морате испирати водом на крају.
Кување и со
Није свеједно у ком моменту солимо храну током њене припреме, нити је то време исто за све намирнице. Пре кувања требало би посолити пиринач, тестенину и месо, док би грашак и печурке ваљало посолити после тога, а за лук је свеједно.
Пре кувања се соле пиринач и тестенина.
Ево и зашто: пиринач, као и тестенина, упија слану воду током кувања и омекша. Месо би требало посолити пре термичке обраде, јер се оно током припреме скупи и накнадно упије укусе, па ће много боље апсорбовати зачине ако га одмах посолимо.
Прочитајте још: Погледајте ТРИК како да вам ИНСЕКТИ не упадају у пиће док се одмарате у башти
Грашак ћемо дуже кувати ако га одмах посолимо, зато со треба додати на крају. Богате водом, печурке не ваља солити на почетку припреме, јер ће прерано испустити сокове и постати “гумене”. Када је лук у питању, ако желимо да буде хрскав и златаст, додајмо му со на крају пржења, а ако нам је потребан мекан, посолимо га на почетку припреме,