Не бацајте поломљен КИШОБРАН! Направите од њега ЈЕЗЕРО!
Поломљен кишобран може да добије потпуно нову, чак, бољу намену у врту.
Вода позитивно утиче на расположење и права је благодет имати језерце или фонтану у врту. Многи баштовани се не одлучују на овај корак јер мисле да ће заузимати велики простор и да га је тешко направити. Напротив, може се направити од старог кишобрана.
Прочитајте још: МАКАЗАМА и лепљивом траком створите чаролију од зараслог ЖБУНА
Потребно:
- стари лавор
- песак
- цемент
- танка мрежа од жице
- плава боја
- шумпа за воду
Стари лавор напуните песком, па у њега забодите врх отвореног кишобрана. Кишобрану исеците дршку, али оставите шипку у средини.
Поломите дршку, али задржите шику кишобрана, јер је потребна.
Затим у исцепкајте стиропор, додајте цемент и помешајте их заједно. Додајте воду док се не направи житка смеса. Сипајте цемент са стиропором у кишобран. Одозго ставите парчиће мреже да би се учврстило.
Док се цемент стврдњава остатак жичане мреже исеците и распоредите по кишобрану да би га ојачале. Метални обруч или жицу причврстите за обруч кишобрана. Све се ово ради у циљу јаче основе.
Чекајте да се цемент добро осуши пре новог слоја.
Док се цемент у кишобрану суши, на другом помешајте цемент и песак. Додајте воду, помешајте и житку смесу сипајте преко стрвднуте основе и жице у кишбрану. Основа језера је готова, сачекајте да се осуши.
За то време направите круг од стиропора и пробушите у центар рупу широку као шипка. Намажите га цементом. Припремите жељену боју и испрскајте цемент који се осушио. Најбоље је прво намазати основном, па плавом бојом.
Офарбајте језеро плавом бојом и спремите биљке.
Када се боја добро осуши време је да убаците пумпу за воду и тада у рупицу од шипке кишобрана (ако је мала проширите је) провуците црево пумпе. На врх кишобрана причврстите стиропор намазан цементом и напуните кишобран водом. Убаците алге и остале водене биљке.
Прочтиајте још: Изгледајте ШИК и по КИШОВИТОМ дану: Изаберите КАБАНИЦЕ уместо кишобрана
Напуните језерце воденим ирисима, еквисетумом, јункус спиралисом, воденим љиљаном и вероником, а обавезно нађите место за локвањ.