Направите МЕЛЕМ за опекотине од ТРИ састојка које има свака кућа
Опечену руку не стављајте под хладну, већ намажите домаћим кремом који се прави једноставно

Никада не стављајте руке под млаз хладне воде уколико се опечете док се бавите кухињским пословима. Већина управо то ради да би кожу охладила и спречила стварање пликова, што је погрешно!
Вода помаже само накратко смањењу осећаја бола, баш због тога што хлади кожу и нерве. Већ после 20 минута од тренутка хлађења бол се поново враћа, јер се температура коже у међувремену подигла, наглашавају стручњаци, саветујући шта треба предузети.
Прочитајте још: Имате проблем са НЕПРИЈАТНИМ МИРИСОМ СТОПАЛА? Уместо скупих крема пробајте ПРИРОДНА РЕШЕЊА
Одмах по настанку опекотина кратко треба пустити хладну воду, а затим топлију да би се подстакла циркулација. Температура воде требало би да буде између 20 и 30 степени.
Чим се опечете пустите хладну воду, па топлу да подстакнете циркулацију.
Међутим, најбоље решење за опекотине је мелем који на једноставан начин може да се направи у кућним условима, са роком трајања од годину дана, уколико се чува у фрижидеру. Прави се тако што се три пуне кашичице свињске масти неколико пута проперу у хладној води, а затим помешају са једним беланцетом и чашицом домаће ракије, најбоље комовице. Састојци се сједине и муте миксером док маса не постане компактна, попут шлага за торту.
Прочитајте још: Направите кућни ВЕЛНЕС за 50 динара: Једноставне купке које ће вас препородити
Овако спремљен мелем делотворан је код опекотина од уља, рерне, вреле воде, сунца... Опечено место током дана премазујте од три до четири пута, у танком слоју. Након наношења мелем не изазива болове, а на опеченом месту не остају ожиљци.