Трик који ћете одмах применити: Да ли знате како се ЗДРАВО и БРЗО замрзава МЕСО?
Колико пута сте морали да баците половину авокада? И да ли знате колико дуго може да стоји отворено вино?
Амерички кувар Џеј Канџи Лопес-Алт и аутор књиге The food lab предлаже да нарежемо месо на танке шните и да га онда замрзнемо. Након паковања меса у кесе за замрзавање, важно је истиснути вазух из њих, добро их затворити и што пре ставити у замрзивач како се не би створили кристали леда који утичу на укус намирнице.
Прочитајте још: БАБЕ знају да ли је поврће СВЕЖЕ: Шаргарепа се ГРЕБЕ, купус се СЛУША, ево шта радити са ПАСУЉЕМ
Кесе са упакованим месом треба да буду што тање и равне, односно пљоснате, ради ефикаснијег замрзавања. Добар трик је и ако кесу са упакованим месом ставите на алуминијумску фолију и тако је замрзнете. Брже ће се заледити. На овај начин у замрзивачу можете да чувате и супу, млевено месо, кувани пиринач и друге намирнице.
Кесе са месом треба да буду што пљоснатије.
Колико пута сте морали да баците половину авокада, јер се покварио и више није био за употребу? Да вам се то више не би догодило, ево како овај зелени плод може што дуже да задржи свежину.
Најпре му одрежите врх, затим узмите кашиком онолико авокада колико вам је потребно, а остатак ставите у посуду која може херметички да се затвори. Будући да нисте ољуштили авокадо и да је заштићен кором, остаће зелен и свеж. После недељу дана можете да приметите смеђе тачкице на њему, али то неће утицати на његов квалитет.
Вино мора да се држи у фрижидеру, чак и црно.
Није свако вино исто, па тако ни рок у којем би требало да га попијемо, јер временом губи арому. После отварања флаше, оно долази у додир са ваздухом и зато би требало да га попијемо што пре.
Прво и основно правило је да отворену флашу вина треба држати у фрижидеру, тако да боца буде добро затворена како не би улазио ваздух. То важи и за црна вина, која се, иначе, не служе хладна већ са собне температуре.
Прочитајте још: Нека СИРЋЕ буде најбољи пријатељ у КУХИЊИ, јер може да скида флеке и очисти СЛЕДЕЋЕ СТВАРИ
Пенушава вина након отварања могу да стоје од једног до три дана, флаша црног вина од три до пет, колико и ароматична пића и она у картонској амбалажи. Бело вино и розе могу да буде отворена до недељу дана, а најдуже она са већим процентом алкохола, чак до месец дана.